El color negre com a signe de malignitat, temença, elegància, moda i d’absència de realitat.


Imatge

Òscar Batet

Article publicat el 17-12-2007 al Diari de Mataró.CAT

El negre és un color que de manera pura indica l’absència del color o de la llum. És un color pur. La llum és la porció de l’espectre electromagnètic visible per l’ull humà, però també pot incloure altres formes de radiació electromagnètica. La llum visible és aquella porció de l’espectre electromagnètic amb longituds d’ona entre aproximadament 400 nm i 800 nm (a l’aire). La llum també es pot caracteritzar per la seva freqüència. Les diferents longituds d’ona s’interpreten al cervell humà com colors, des del vermell a les longituds d’ona més grans (freqüències més baixes) fins al violeta (freqüències més altes). L’espectre continu de la llum va des d’el color violat, blau, cian, verd, groc, taronja i vermell. Aquests són els colors bàsics que l’ull humà pot veure. El color negre, però, físicament no se’l pot considerar un color propiament dit, sinó com un color (sic) que té absència de llum.

Bo i així, el color negre sempre ha estat present en les nostres vides. Segons les èpoques, però, el negre ha estat associat a actes luctuosos, de pròpia seriositat o en alguns moments a l’elegància. La negra nit ens fa estar en alerta i en molts moments ens ocasiona una por desmesurada i salvatge. El color negre, també, com a signe de malignitat. Una taca negra a la nostra pell ens posa en alerta. El negre com a buidor de la nostra vida, ho veiem tot negre quan les coses ens van malament. Portar els mitjons blancs, sinó és per a fer esport, denota una persona gens elegant; en canvi portar-los de color negre denota elegància i seriositat. No ens estranya gens que una cambrer vagi vestit de negre, en canvi no veurem mai un metge vestit de negre; seria, la veritat, molt tètric i generaria moltíssima temença i desconfiança. El negre és un color elegant i seriós, sí, però, mai serà el color de l’amor. Us imagineu que el color de l’amor fos el negre. Patètic, veritat? Avui dia, però, el negre (color) el podem associar a gairebé tot. Els cambrers/es, les perruqueres/rs, les botigues de moda, les noies i nois joves van farcits de negre. Fa poc temps quan anaves a un restaurant, els cambrers anaven amb camisa blanca i pantalons negres, ara van tots negres com escarabats. Fan por. Quan vaig al perruquer, ara en diuen estilista, també va de negre. Sembla com si en tallés el cabell un enterramorts. Fa por.

Moltes noies, moltíssimes, porten roba interior negra. Elegància? no, manca de personalitat i por a no ser considerada una persona creïble i seriosa. Us imagineu que les núvies anessin vestides de color negre, quina por, oi? En canvi el nuvi si pot anar vestit de negre, fins i tot la corbata i la camisa poden ser negres. Elegància o moda (1)? Un altre acte més de masclisme. El blanc en aquest moment denota puresa i virginitat, i, el negre, seriositat i dominància del mascle envers la femella. Diuen que el negre aprima a aquella persona que bo i sent grassa va vestida de negra. És un efecte òptic distorsionador de la realitat, evidentment, perquè els quilos i segueixen existint, encara que els vulguem dissimular als demés.

En alguns casos, però, el negre és sinònim de joventut, en canvi el blanc de vellesa. Aquest seria el cas dels cabells. Quan ens surten blancs, el que fem és emmascar-los amb tints per a tornar-los, generalment, en negres. Negre també és color del comportament humà que designa el racisme.

A continució una sèrie d’esdeveniments o formes en que s’utilitza el color negre:

-Màgia negra: vindria a ser una forma de màgia amb connotacions negatives. Per això és el color de la bruixa.

-També s’anomena així la gent de raça negroide.

-Una llista negra és una relació de persones o coses no desitjables.

-Una ovella negra és una persona pertanyent a un grup però que no segueix les regles estipulades o no s’adequa a les característiques del mateix.

-Tenir un dia negre és tenir un mal dia.

-Un forat negre és un objecte celeste de densitat tan gran, que no deixa escapar la llum.

-És el color de dol per la mort a Occident (a Orient és el blanc).

-En literatura, una novel·la negra tracta de crims, espies i detectius.

-L’humor negre tracta d’assumptes seriosos com la mort o el dolor des d’un punt de vista cínic i irreverent.

-S’anomena negre a l’escriptor que escriu en nom d’algú, sovint per diners.

-Un gat negre sovint és símbol de mala sort en la superstició.

-En la roba acostuma a estar associat a l’elegància i la seriositat.

-El cinturó negre és el grau màxim de moltes arts marcials.

-La caixa negra dels transports conté les dades del vehicle, quilòmetres recorreguts, incidències…

-Les camises negres eren el símbol del feixisme italià.

-El mercat negre és el comerç il·legal, com per exemple el tràfic de drogues o el contraban.

-La roba de carrer de molts capellans és negra com a signe de seriositat.

-És un color associat a l’anarquisme.

-Un negre literari és la persona que escriu una obra per encàrrec i no la signa.

-A l’heràldica simbolitza la ignorància i el dubte.

-És el color tradicional dels vestits dels àrbitres i jutges.

(1) Moda és una constant que s’utilitza en matemàtica estadística. També s’utilitza per a designar una tendència de curta durada en la forma del vestir, del pentinat o d’altres tendències socials i culturals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s